Hero billede

Træbukke

BRUN TRÆBUK

Den brune træbuk (Criocephalus rusticus) er en bille og hører ligesom f.eks. husbukken og violbukken til familien af træbukke (Cerambycidae). Stavelsen -buk hentyder til billernes lange kraftige følehorn, der godt kan minde om gedebukkehorn. Den brune træbuk er almindelige i fyrreskove over hele landet.

Den voksne brune træbuk er 15-25 mm lang og ensfarvet matbrun. Larven er bleg, trind og bredest fortil hen imod hovedet. Forrest på hovedet findes de mørke kraftige kæber, og i bagenden har den to små torne.

Biologi

De voksne biller er normalt fremme fra juni til august. Hunnerne lægger i denne periode deres æg i fugtigt fyrretræ – oftest i stubbe eller stammer, som er døde på roden. Larverne lever både i splint- og kerneveddet. Larvegangene i træet er brede, ovale i tværsnit og fyldt med boremel (larvens ekskrementer), der er så tæt sammenpakket, at det kan være svært at skrabe ud. Larverne kan leve i træet i flere år, inden de forpupper sig og forvandles til voksne biller. Den voksne bille forlader træet gennem det  flyvehul, den har gnavet i overfladen. Flyvehullerne er ovale og ca. 5´13 mm.

Skade

Larvegangene i træet kan repræsentere en teknisk forringelse af træet, men oftest vil den brune træbuk lægge sine æg i træ, der i forvejen er skadet af fugt. Det kan eksempelvis være brædder, som har ligget nederst i stakken eller fugtigt tømmer i huse. Brun træbuk kan også klække fra brænde, der i en periode har været opbevaret for fugtigt.

Forebyggelse og bekæmpelse

Forebyggelse mod angreb af brun træbuk sker ved at undgå, at træet fugtskades. Angreb i fugtskadet træ kan bekæmpes ved at tørre træet ud eller eventuelt  ved en behandling med et træbeskyttelsesmiddel der er godkendt til brug mod svamp, råd og insekter.

Få et skræddersyet og uforpligtende tilbud

Udfyld denne formular, for at modtage et opkald fra os, hvor vi kan aftale et tilbud, som passer præcis til dine behov.

Ved henvendelse accepterer jeg, at Skadedyrsbekæmpelse København v/Skadedyr-Fri må kontakte mig telefonisk og over SMS. Denne formular er beskyttet af reCAPTCHA og Googles Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder.